Sorry, no right clicking! If you want to use or buy an image, please contact me!

Saal fotoboek review

Enige tijd geleden werd ik door Saal Digital uitgenodigd om hun fotoboek te testen. Saal biedt de mogelijkheid om hun eigen software te gebruiken, of biedt voor professionals Adobe PhotoShop en InDesign sjablonen aan, alsook een plug-in. Ook ICC profielen zijn beschikbaar. Ik koos ervoor om hun eigen software te testen. Bij het starten van de software krijg je een keuzemenu met de verschillende producten en acties die Saal aanbiedt, gaande van gewone fotoprints tot fotoboeken, wanddecoratie en fotocadeaus.

Nadat je de keuze fotoboek gemaakt hebt, kan je het formaat kiezen, soft- of hardcover, spiraalgebonden, welke afmetingen en hoeveel pagina's. Dan krijg je nog de keuze uit een aantal afwerkingsopties, waaronder bijvoorbeeld een luxueuze afwerking van de cover, mat of glanzend papier enzovoort. De meeste van die keuzes kan je vlak voor het bestellen nog aanpassen. En dan begint het leuke werk, ontwerpen.

Weer krijg je verscheidene opties, gaande van auto-layout, het gebruik van sjablonen of gewoon lege pagina's. Aan de linkerkant van het scherm heb je een bestandsbrowser zodat je snel je foto's kan terugvinden, aan de rechterkant kan je kiezen uit sjablonen voor je pagina, die je naar wens nog kan aanpassen en bewaren. Hier mijn klein puntje van kritiek, het zou handig zijn moest er een aparte categorie voor je eigen sjablonen zijn zodat je ze snel kan weervinden, nu is het een beetje zoekwerk tussen de reeds bestaande.

Invoegen van foto's en tekst gaat zo vrij snel vooruit, pagina's kan je vlot verwijderen of toevoegen, of zelfs van plaats verschuiven. Onderaan het scherm is een duidelijk overzicht van alle pagina's, en je kan ten alle tijde een preview krijgen, zodat je kan inschatten hoe het eindresultaat er zal gaan uitzien. Ook de mogelijkheid om je project te bewaren bestaat, zodat je niet verplicht bent om alles in één keer af te werken.

Eenmaal het ontwerp klaar, krijg je nog een preview te zien, waar je nog de kans krijgt om de afwerkingsopties aan te passen. Je kan ook nog altijd terug naar de ontwerpfase. Bestellen en betalen doe je allemaal vlot binnen de ontwerpsoftware. Na het plaatsen van de bestelling krijg je een mailtje met een link waarop je de bestelling kunt volgen, van productie tot verzending. Voor de verzending van een fotoboek naar België betaal je 4,95€, en tussen verzendbevestiging en ontvangst zaten 2 dagen. Niet slecht, hoewel in deze tijden van gratis verzending en levering binnen 24u dat toch beter zou kunnen.

Over de kwaliteit van het geleverde fotoboek kan ik alleen maar lovend zijn. Degelijk verpakt zodat het ongeschonden geleverd wordt. De foto's zijn geprint op dik fotopapier, spreads verdwijnen niet in de plooi van het boek. Ook de kleurreproductie ziet er goed uit en precies zoals ik voor ogen had. Het voelt allemaal heel luxueus aan en heeft wat weg van het betere koffietafelboek.

Saal biedt hier een uitstekend product aan, en uit het overgrote aanbod van onlineprinters kan ik ze zeker aanbevelen. Een zeer mooi product en correcte prijzen. De software is uitgebreid en doet zijn werk, alleen zou het misschien allemaal nog wat intuïtiever kunnen, en ook de meegeleverde sjablonen zijn naar mijn gevoel wat gedateerd. Maar mits enige toewijding en een beetje tijd kun je zeker tot een mooi resultaat komen. Ik zal zelf nog met Saal samenwerken, en zal ook niet twijfelen voor Saal Digital te kiezen als ik fotoboeken voor klanten moet maken. Duits vakwerk!

Leave a comment